Què és una auditoria SEO On-Page?

Consulta la versión en español: ¿Qué es una auditoría SEO On-Page?

Publicat: per Francesc Dalmàs
Última actualització:

Què és una auditoria SEO On-Page?

Una auditoria SEO On-Page és una avaluació de les característiques d’un lloc web on es tenen en compte tota una sèrie d’aspectes que afecten el posicionament en cercadors. El resultat d’una auditoria SEO és un informe en el qual és fan tota una sèrie de recomanacions destinades a optimitzar i millorar la visibilitat d’un lloc web a Google.

Quin tipus d’auditories SEO existeixen?

Quan parlem d’auditories SEO normalment ens referim a auditories SEO On-Page en les quals s’analitzen els factors de posicionament interns d’un lloc web. Des del meu punt de vista una auditoria SEO On-Page és en la majoria del casos el primer pas hauries de realitzar si el que busques és escalar posicions a Google.

En tot cas però és poden realitzar altres tipus d’auditories SEO:

Una auditoria SEO Off-Page seria un anàlisis a nivell extern del teu site. En ella es tractarien aspectes com els enllaços externs que apunten al teu site o la presència en xarxes socials.

Auditoria SEO de la competència: En aquest cas el que fem és analitzar aquells competidors que s’estan posicionant millor que tu per les teves paraules clau i esbrinar què estan fent millor per intentar superar-los.

Quins aspectes es tenen en compte?

El fet que una pàgina web es posicioni millor o pitjor depèn de centenars de factors de posicionament; sovint es parla de que Google té en compte fins a 200 factors, jo crec que possiblement siguin molts més. Quins factors s’analitzen en una auditoria SEO dependrà del tipus de lloc web, la seva complexitat i sobretot cal dir-ho del pressupost.

No és el mateix dur a terme una auditoria de posicionament web per un blog de 50 pàgines que per un e-commerceamb milers de productes.

En tot cas els aspectes que es poden tenir en compte són els següents:

Aspectes a nivell de SEO tècnic:

Aspectes més enfocats a màrqueting

Avantatges de dur a terme una auditoria SEO On-Page

Els avantatges de dur una auditoria SEO interna del teu lloc web, són molts; aquests són alguns dels més importants:

Què descobrim quan fem una auditoria?

A continuació t’explico alguns dels problemes que he detectat fent auditories SEO internes i que afectaven el posicionament d’un lloc web:

Auditoria SEO gratis

Hi ha moltes eines de SEO que permeten realitzar auditories SEO online de forma gratuïta. En realitat moltes d’aquestes eines són les mateixes que fan servir els professionals del màrqueting online per realitzar les auditories. Així doncs perquè cal pagar si podem obtenir una auditoria SEO de forma gratuïta?

Aquí tens algunes raons:

Eines per fer auditoria SEO (gratis)

A continuació et passo quatre eines que podràs fer servir per realitzar auditories SEO gratuïtes i que et permetran tenir una idea de què pots millorar en el teu site. Tres d’elles són híper conegudes, la quarta és una aplicació per Android. Totes disposen d’una versió gratuïta de prova i d’una altra de pagament més completa.

SEMrush:
Encara que fer auditories SEO On-Page no és la seva funció principal, disposa d’aquesta funcionalitat.
SISTRIX:
Jo estic enamorat de SISTRIX. Aquesta eina SEO mega cara per cert disposa d’un apartat anomenat Optimizer on podràs auditor el teu domini i els de la competència.
WooRank:
Si vols una auditoria SEO a nivell molt bàsic, aquí la tens.
Sinium SEO:
És una aplicació molt senzilla que et pots instal·lar al teu smartphone i que et dona uns resultats similars a WooRank.

Quan s’ha de realitzar una auditoria?

Si poguéssim triar et recomanaria que una auditoria SEO la féssim abans, durant i just abans de publicar el teu site a internet. Aquest seria un cas ideal en el qual ens asseguraríem tenir un site optimitzat per posicionar-se correctament a Google.

Tot i això, en la majoria dels casos els propietaris decideixen dur a terme auditories SEO quan el site ja fa temps, sovint anys que està en funcionament i no obtenen els resultats que estaven esperant.

També et recomano una auditoria SEO en els casos en els quals tinguis previst fer canvis en les URLs (canvis de domini, canvis de protocol de http a https, canvis en l’estructura del site, el CMS, el disseny, etc.)

Preu d’una auditoria SEO On-Page

El preu d’una auditoria SEO On-Page varia segons el tipus de site que volem analitzar, la seva complexitat, volum, etc. Tal i com et comentava abans no és el mateix analitzar un site petit amb 100 pàgines que un e-commerce amb milers de productes a la venta.

Així doncs, el preu d’una auditoria SEO On-Page acompanyada del seguiment corresponent per un site petit podria estar al voltant de 600,00 €.

En canvi una auditoria per un site de grans dimensions amb milers de pàgines i desenes de tipologies de contingut diferent pot pujar a alguns milers d’euros.

El millor és que et posis en contacte amb mi sense compromís. Els meus pressupostos estan sempre perfectament detallats i adaptats a les teves necessitats.

Demana pressupost sense compromís:

Contacte Francesc Dalmàs

Exemple d’una auditoria SEO On-Page

A continuació pots consultar un exemple d’auditoria SEO On-Page. Si us plau, tingues en compte que es tacte només d’un exemple per tal de que puguis tenir una idea de en què consisteix aquest tipus d’informe.

L’auditoria està basada en un domini real, tot i que el mantinc en secret per qüestions de privacitat. Hem de tenir en compte però, que tota la informació obtinguda és en realitat pública.

Tingues en compte també que aquest document sol anar acompanyat de diversos arxius adjunts tipus Excel (en lila) amb un llistat d’URLs que requereixen ser modificades.

1. Generació de pàgines dinàmiques

Comencem l’auditoria amb aquest punt perquè pensem que és un dels aspectes de millora més importants d’aquest lloc web.

Hem comprovat que es genera una quantitat enorme de pàgines duplicades a partir dels filtres moneda, tipus d’ordenació, preu, etc. Hem observat per exemple que la pàgina principal (www.exemple.cat) genera fins a 60 pàgines duplicades. Cada una d’aquestes pàgines té el mateix contingut però diferents URLs amb els seus corresponents paràmetres. En alguns casos veiem que també s’utilitzen identificadors de sessió.

Aquest comportament és perjudicial per diversos motius:

En el document Excel adjunt “Paràmetres i identificadors de sessió”, veiem les següents pestanyes:

Recomanacions

En primer lloc recomanem optimitzar el rastreig ofuscant els enllaços que apunten a les pàgines duplicades de manera que Google no les “vegi”. D’aquesta manera mostrem a Google només aquelles pàgines que efectivament volem indexar.

En segon lloc, mostrar als usuaris només URLs amigables millorant així l’experiència d’usuari. Com a mètode complementari existeix la possibilitat mitjançant GSC de comunicar-li a Google aquells paràmetres i id de sessió que utilitzem.

Documentació

Recomanem la lectura dels articles següents:

2. Versió www vs sense www

Correcte. La versió del site sense les tres www redirigeix amb un 301 a la versió el site amb les tres www.

3. Consistència d’enllaçat de la pàgina principals

S’hauria de millorar. Tot i que la URL www.exemple.cat és la pàgina principal i la que rep la major part dels enllaços dintre del site, es creen un gran número de “versions” de la pàgina principal a partir del filtres. Aquestes variants també reben enllaços dins del site. Consulta Excel “pàgina principal”.

4. Ús de majúscules i minúscules a la URL

Correcte. Totes les URLs estan en minúscules

5. Ús de l’etiqueta rel=canonical

Es pot millorar. És correcte quan s’utilitza en URLs on el rel=canonical apunta a la mateixa URL. En el domini utilitzat a vegades es fa i a vegades no. Recomanem aplicar-ho a totes les URLs.

Es pot millorar: Observem que el rel=canonical es fa servir en paginacions. Aquest és un error molt comú que s’hauria d’evitar. Les paginacions no són pàgines duplicades i no haurien de fer ús de l’etiqueta rel=canonical que impedeix la seva indexació. Explicarem com s’haurien de tractar les paginacions en el punt següent.

Es pot millorar: Hem trobat una llista de pàgines don el rel=canonical apunta a pàgines fora del site. Suposem que es tracte d’un error del programador.

Documentació

http://googlewebmaster-es.blogspot.com.es/2013/04/5-errores-comunes-con-rel-canonical.html

6. Ús de l’etiqueta rel=next i rel=prev per a paginacions

Correcte. El format per les URLs de les paginacions és l’apropiat.

Es pot millorar: L’ús de les etiquetes rel=next i rel=prev no és l’apropiat en alguns casos. Existeixen diversos errors que es poden consultar en el document adjunt següent: Consulta Excel “paginacions”, “pestanyes rel=prev i rel=next correctes” i “pestanya errors rel=prev i rel=next”

7. Enllaços interns apuntant a redireccions

Es pot millorar. Hi ha diferents pàgines amb codis 301 que reben enllaços interns. Els enllaços interns haurien de deixar d’apuntar a aquestes pàgines i apuntar a la pàgina final de la redirecció. Consulta Excel “Errors 301 i 302”, pestanyes “Enllaços que apunten a 301 i 302” i “Pàgines amb errors 301 i 302”

8. Enllaços amb errors 302

Es pot millorar: Hem trobat un gran nombre de redireccionaments a nivell intern d’aquest tipus que s’haurien de corregir.

9. Robots.txt

Format correcte de l’arxiu robots.txt. Considerem encertat impedir l’accés d’alguns bots amb la instrucció disallow i limitar la velocitat de rastreig d’altres amb la instrucció crawl-delay.

Ítems inclosos. Correcte. Inclou aquelles zones de la web que no volem que siguin rastrejades i no bloqueja altres que si ens interessa rastrejar.

Enllaç a sitemap.xml en robots.txt. Correcte. S’inclou enllaços a diversos sitemaps index (un per cada idioma / versió del lloc web).

10. Meta robots noindex i nofollow

Hi ha diverses URLs on s’utilitza aquesta etiqueta i pensem que podria tractar-se d’un error que s’hauria de corregir. Consulta Excel “URLs indexables” pestanya “noindex nofollow”.

11. URLs amigables

URLs úniques i SEO friendly. Es pot millorar aquest apartat. Les URLs són efectivament amigables, tot i això, recomanaríem que les URLs de producte (les que acaben en ref_XXX) s’optimitzessin millor.

Per exemple:

www.exemple.cat/exemple-barcelona/ref_17670 es podria canviar per www.exemple.cat/exemple-barcelona/exemple-placa-catalunya-ref_17670. En aquest cas “exemple Barcelona Plaça Catalunya” seria la paraula clau i hauria d’aparèixer tant en la URL, com en l’h1, el title i la meta description.

Tenint en compte la gran quantitat de fitxes de producte que hi ha actualment, de moment només aplicaria aquest aspecte a les noves URLs de producte. En cas de voler-ho aplicar a partir d’ara a les URLs actuals duria a terme un redireccionament amb un 301.

12. Ús apropiat d’estructures d’enllaçat per categories / subcategories

Les pàgines de producte i les pàgines principals estan molt ben enllaçades. Consulta Excel “URLs indexables” pestanyes “pàgines de producte” i “enllaços ciutats”.

Es podria millorar. Les pàgines de “guia” podrien estar millor enllaçades, amb l’objectiu de millorar el seu posicionament per cerques en les quals l’usuari busca informació sobre destins turístics.

13. Nomenclatura d’arxius

Ús de guions per separadors. Es podria millorar. Per les fitxes de producte s’utilitza el guió baix. Recomanem utilitzar el guió normal.

Noms únics i sense keyword stuffing. No trobem indicis de keyword stuffing. En tot cas recomanem seguir les recomanacions descrites sobre la construcció de la URL de la fitxa de producte.

14. Pàgines d’error 404 i 404 soft

Codis d’estat 404. Correcte. Les pàgines inexistents contesten amb un 404.

Soft 404. No s’ha pogut avaluar. A la pestanya “rastreig” dins de Google Search Console podem comprovar si Google ens avisa d’errors lleus 404. No disposem d’accés a la compte de GSC del domini analitzat per la qual cosa no podem avaluar si Google detecta URLs amb aquest problema. Recomanem en tot cas comprovar aquest apartat periòdicament.

Pàgina 404 útil pels usuaris. Correcte. El lloc web presenta una pàgina 404 dissenyada per millorar l’experiència d’usuari.

15. Sitemap HTML

Es pot millorar. Hem localitzat el sitemap HTML a: www.exemple.cat/sitemap/. Tot i això, aquest no inclou totes les URLs o seccions del site. En aquest sentit només apareixen els enllaços inclosos a la barra de navegació situada a la part inferior del site. En aquest sentit recomanaríem incloure la resta d’enllaços.

També recomanem que el sitemap sigui accessible des de totes les pàgines del site. Es podria incloure per exemple en el menú situat al peu de pàgina.

16. Sitemap XML

Correcte. S’utilitza l’encoding correcte XML. També observem que s’enllaça correctament només a canonicals i a pàgines sense paràmetres. Observem que no inclou 404 ni redireccions internes.

No he pogut comprovar, al no tenir accés a GSC, si s’ha carregat el sitemap.xml. En tot cas s’hauria d’haver fet.

Es podria millorar el fet de que només inclou 239 URLs quan en realitat hauria d’incloure totes les pàgines que volem que Google rastregi i indexi. Consulta Excel “sitemap” pestanya “sitemap”.

17. Protocol HTTPS

Es podria millorar. No es fa ús d’aquest protocol. Es recomana implementar-lo ja que Google el recomana.

18. Enllaços trencats o redirigits

Existeixen molts enllaços 404 que s’haurien de reparar. Consulta Excel “error 404, pestanyes “URL que enllacen a pàgines 404” i “pàgines 404”.

Existeixen molts enllaços 3XX que s’haurien de reparar. Consulta Excel “errors 301 i 302”, pestanyes “pàgines amb errors 301 i 302” i “enllaços que apunten a 301 i 302”.

19. Contingut duplicat

Contingut duplicat en altres llocs web

Es pot millorar. Hem comprovat l’existència de contingut duplicat o plagiat (text i fotos) en el següent domini extern www.siteduplicat.com . Desconeixem si els gestors d’aquest site disposen del consentiment per utilitzar aquest contingut o si pel contrari el domini analitzat utilitza contingut de tercers per les descripcions dels seus productes.

En tot cas, recomanem que el contingut que es publiqui sigui original i únic per tal de millorar la seva indexació i posicionament en els resultats de cerca. En cas que www.siteduplicat.com s’estigués apropiant del contingut del domini analitzat recomanem posar-se en contacte amb els gestors del site per intentar que desisteixin.

Presentem alguns exemples a continuació:

Contingut duplicat en sites propis

Es pot millorar. Hem comprovat l’existència de contingut duplicat en llocs web de la mateixa empresa. Aquests sites tenen un disseny molt semblant al domini analitzat.

Hauríem de comentar el perquè d’aquesta estratègia. En tot cas, nosaltres no la recomanem per les següents raons:

Recomanem redireccionar aquestes pàgines amb un 301 cap a la URL corresponent del domini principal.

20. Ús de Javascript

Es pot millorar. El domini analitzat no permet la navegació sense Javascript i es recomana que això no sigui així.

21. Pàgines dinàmiques

Es podria millorar. Es fa ús de IDs de sessió a les URLs i el seu ús s’hauria d’evitar. Consulta Excel “paràmetres i identificadors de sessió”, pestanya “URL amb paràmetres u_id”.

Es recomana evitar l’ús de paràmetres a la URL.

No s’observen pàgines enfocades a keywords (amb contingut substancialment igual però amb la diferència de la keyword que es vol posicionar).

S’evita l’ús de contingut boilerplate (repetit en la majora de pàgines).

22. Temps de càrrega

Els resultats sobre els temps de càrrega no són dolents tot i això existeix un marge de millora important. Enllaçant Google Search Console amb el nostre compte de Google Analytics, en els informes de comportament / velocitat del lloc web podem veure els temps de càrrega y recomanacions per a pàgines concretes.

Recomanem en tot cas analitzar les millores especificades en el document adjunt WPO

23. Cookies

El lloc web ofereix la possibilitat de navegar-hi sense haver d’habilitar les cookies.

24. Validació HTML

Les pàgines del site no validen correctament. Si bé és cert que la majoria dels sites no validen correctament, sempre és un aspecte que puntua a favor a l’hora de voler posicionar una pàgina web. En tot cas, les següents recomanacions evitaran molts errors:

25. Title, meta description i encapçalaments h1

Es podria millorar. Hi ha URLs que o bé no disposen d’aquestes etiquetes o bé són massa curtes, llargues o duplicades. A l’arxiu Excel adjunt “meta etiquetes i h1”, tenim una relació de totes les URLs afectades.

Pel que fa a aquest aspecte nosaltres recomanem un title d’entre 30 i 65 caràcters, una meta description d’entre 70 i 156 caràcters i un h1 de com a màxim 70 caràcters.

Per les paginacions recomanem utilitzar title i meta descriptions idèntics afegint el número de pàgina.

26. Ús de les keywords que es volen posicionar

Es podria millorar. Si s’observa la URL, el title, la meta description i l’h1 comprovarem que no es fan servir de forma correcte les paraules clau que es volen posicionar. Per exemple:

URL:
http://www.exemple.cat/apartaments-italia/ref_5874/
Title:
Apartament per 5 a prop del Vaticà
Metadescription:
Aquest acollidor apartament té capacitat per cinc persones. Consta de dos dormitoris dobles i un sofà llit situat al saló. El propietari disposa d’un altre apartament en el mateix edifici (miri el…
h1:
Apartament per 5 a prop del Vaticà

Recomanem aquesta altra fórmula:

URL:
https://www.exemple.cat /apartaments-italia/a-prop-vatica-ref-5874/
Title:
Apartament a prop del Vaticà per a cinc persones
Metadescription:
Apartament molt acollidor a prop del Vaticà. Té capacitat per cinc persones. Consta de dos dormitoris dobles i un sofà llit al saló.
h1:
Apartament a prop del Vaticà par a cinc persones

Consulta Excel “meta etiquetes i h1” pestanya “posicionar keywords”.

27. Optimització d’imatges

No es fa ús de l’atribut alt per les imatges. Recomanem utilitzar-lo i incloure en el text aquelles paraules clau que es desitgi posicionar.

Recomanem utilitzar els atributs width i height.

28. Anchor text

Es pot millorar: Hem comprovat que existeixen molts anchor texts buits. Per altra banda, molts dels anchor texts existents no inclouen un text amb les paraules clau que es vol posicionar a la URL de destí.

Recomanem que tots els anchor texts incloguin les paraules clau que es vol posicionar evitant sempre el keyword stuffing.

Comprova Excel “anchor text”, pestanyes “anchor text” i “anchor text buits”.

29. Optimització de meta data per a directrius cercadors

Comprobar Excel “hreflang” pestanyes “hreflang”, “URL sense hreflang” i “incidencies hreflang”.

30. Aspectes relacionats amb el contingut

31. Social Media i on-site engagement

El domini disposa de botons socials en diferents parts del site tant per compartir continguts com per accés a xarxes socials el les quals l’empesa és molt activa, tan en número de publicacions com en número de seguidors (especialment a Facebook i Twitter).

Observem que existeix una secció on els usuaris poden posar opinions. Trobem molt positiu el fet de que contestin a comentaris negatius ràpidament.

32. Altres aspectes

Posa’t en contacte amb mi

Em dic Francesc Dalmàs i treballo com consultor en màrqueting online. Si necessites un  consultor SEO que t’ajudi a millor el posicionament del teu lloc web o un consultor SEM  per dur a terme campanyes publicitàries a Google Adwords, posa’t en contacte amb mi i et respondré el més aviat possible:

Informa’t sense compromís

617379269

Articles que et podrien interessar