Què és el SEO?

Consulta la versión en español: ¿Qué es el SEO?

Publicat: per Francesc Dalmàs
Última actualització:

T’has preguntat alguna vegada què vol dir SEO? Com funciona Google? I perquè és important aparèixer a les primeres posicions?

Si tens una web i estàs pensant en millorar el seu posicionament, a continuació t’explico tot una sèrie d’aspectes que hauries de tenir en compte.

Definició de SEO

Què és i què vol dir SEO?
El posicionament en cercadors o SEO és una branca dins del màrqueting online consistent en tota una sèrie de tècniques i aspectes a tenir en compte, que ens ajuden a que les nostres pàgines web ocupin les primeres posicions als cercadors i d’aquesta manera obtinguin més visibilitat.

La definició que acabes de llegir, és una definició més o menys “oficial” per definir què és SEO. Quan parlo amb clients però, m’agrada més definir-ho d’una altra manera:

Per mi el posicionament en cercadors és una estratègia consistent en maximitzar la visibilitat online de la nostra empresa creant llocs web de qualitat, on posem a disposició contingut rellevant per els nostres clients potencials. I on en el centre d’aquesta estratègia hi col·loquem el nostre usuari potencial, aquell que esperem que adquireixi els nostres serveis o productes.

Guanya més clients a través de Google. Et faig un pressupost sense compromís

Francesc Dalmàs

Com funciona Google?

Per entendre bé en què consisteix el posicionament en cercadors, és imprescindible entendre a grans trets què fa i com funciona Google. A continuació t’ho explico d’una manera molt ràpida:

  1. Google troba el nostre lloc web: Pot semblar obvi, però el primer que necessita Google és saber que existim. I si, a vegades necessita una petita empenta.
  2. Google rastreja el nostre web: Google utilitza un programa informàtic (spider, bot, robot, aranya, rastrejador web, digues-li com vulguis) anomenat Googlebot per rastrejar (visitar) pàgines web tal i com ho faria una persona. I si, hi ha maneres de impedir que Google ens rastregi (voluntàries i involuntàries).
  3. Google determina la rellevància del contingut: Google determina mitjançant un altre programa informàtic (potser has sentit a parlar del famós algorisme de Google) per quines cerques (paraules clau) cada contingut és rellevant. Google utilitza centenars de factors per determinar la rellevància d’un document concret en relació a una determinada paraula clau. I si, hi ha maneres de fer que Google ens consideri més o menys rellevants per determinades paraules clau.
  4. Google ens indexa: En aquesta fase Google afegeix el contingut de les pàgines web visitades al seu index (en definitiva que fa una còpia de la nostra pàgina web als seus servidors). I si, hi ha maneres de dir-li a Google que NO indexi les nostres pàgines web.
  5. Un usuari realitza una cerca: Quan realitzes una cerca a Google no estàs buscant a “internet” o a la “web”. El que fas és connectar-te directament amb els seus servidors on Google ja tenia decidit quins són els documents més rellevants (segons ell) per la paraula clau que tu acabes d’introduir. I te’ls ofereix d’una manera ordenada en dècimes de segon!

La feina d’un consultor SEO consisteix en facilitar la vida a Google, en definitiva l’ajudem a que:

  1. Trobi les nostres pàgines web (I que les trobi el més sovint possible).
  2. Rastregi les nostres pàgines web (I que ho faci el més sovint i de la forma més eficient possible).
  3. Indexi les nostres pàgines (I que no li passi cap per alt).
  4. Determini per quines cerques som rellevants.
  5. Ens col·loqui a la part alta de la pàgina de resultats per sobre dels nostres competidors.

Una estratègia SEO adequada és necessària per una raó molt senzilla:

Hi ha moltes maneres de fer les coses, i per tant, també hi ha moltes maneres de fer llocs web. Malauradament algunes maneres de fer pàgines web impedeixen que Google ens trobi, ens rastregi, ens indexi o pugui determinar la rellevància del nostre contingut. Al final la conseqüència són llocs web que reben poques visites i propietaris de negocis insatisfets.

Així doncs, quan gestionis el teu lloc web, no et fiïs només del que et diu el teu programador (excepte que tingui coneixements avançats de SEO, és clar).

Que és i com funciona l’algorisme de Google?

Si consultes la definició d’algorisme a Wikipedia podràs llegir que “un algorisme és un conjunt finit d’instruccions o passos que serveixen per a executar una tasca o resoldre un problema”.

Quan parlem de l’algorisme de Google ens referim a un programa informàtic propietat d’una empresa privada anomenada Google que el que fa és analitzar documents (pàgines web, documents pdf, documents word, etc.) i determinar per quines paraules clau aquests documents serien rellevants.

Suposem que l’algorisme de Google determina que 1.000.000 de documents són rellevants per una determinada paraula clau. El segon pas que realitzaria l’algorisme seria classificar aquests documents de més a menys rellevants.

Quins són els factors de posicionament que Google té en compte?

Hi ha dos aspectes que s’han de tenir en compte: En primer lloc quins factors de posicionament existeixen i en segon lloc quin pes té cada factor dins de l’algorisme de Google.

Els factors de posicionament són més o menys coneguts. Potser hauràs escoltat o llegit alguna vegada que l’algorisme de Google té en compte fins a 200 factors de posicionament. Probablement siguin molts més. En tot cas el més important no és quins són els factors SEO, sinó quin pes té cada factor dins de l’algorisme i quina és la capacitat de Google per valorar cada factor sense que l’enganyin.

Si tens interès en estar al dia pots consultar algun dels blogs de Google on es publiquen de forma periòdica directrius i consells per a webmasters: Pots consultar el seu blog en els següents enllaços:

Diferència entre SEO, posicionament web, posicionament orgànic, etc.

La paraula SEO és l’acrònim de l’expressió anglesa Search Engine Optimization o el que és el mateix: optimització en motors de cerca. Així doncs posicionament web, posicionament de pàgines web, posicionament natural, optimització en cercadors, posicionament orgànic, etc. tot es refereix al mateix concepte. Al cap i a la fi no som lingüistes oi? I no ens barallarem per petits matisos semàntics.

Tipus de tècniques SEO

Potser hauràs sentit a dir que hi ha diferents tècniques de posicionament en cercadors o diferents maneres de fer SEO segons quins són els factors de posicionament que volem treballar. A continuació t’explico quines són vist des de diferents punts de vista:

SEO On-Page, SEO Off-Page i SEO On-Site

El SEO On-Page fa referència a aquells factors interns que influeixen en el posicionament d’una determinada pàgina web.

L’ús correcte del llenguatge de marcatge HTML entraria dins la categoria de SEO On-Page.

El SEO On-Site fa referència a tota una seria de factors que afecten a tot el lloc web en el seu conjunt i no només a una pàgina en concret.

Un exemple de SEO On-Site seria el servidor en el qual allotgem el nostre lloc web.

El SEO Off-Page es refereix a treballar factors de posicionament externs al nostre lloc web.

L’exemple més conegut de SEO Off-Page és la captació d’enllaços provinents d’altres pàgines web o linkbuilding.

White Hat SEO i Black Hat SEO

El White Hat SEO engloba totes aquelles tècniques de posicionament en cercadors que s’adapten o compleixen amb les directrius que marquen Google i altres cercadors com Bing.

El Black Hat SEO el que fa és aplicar tècniques que intenten d’alguna manera enganyar l’algorisme de Google, i saltar-se les directrius que marquen els cercadors. Tot plegat amb la finalitat d’assolir millors posicions.

Potser en aquest punt et preguntes si et convé utilitzar tècniques Black Hat SEO o és millor aplicar les directrius de Google? Si alguna vegada has sentit a parlar de tècniques Black Hat SEO que funcionen et recomanaria que t’ho pensessis dues vegades abans d’aplicar-les al teu lloc web. Especialment en els casos en els quals la teva web és la teva font d’ingressos i tens estima pel tràfic provinent de Google.

L’algorisme de Google no deixa de ser un programa informàtic que s’actualitza contínuament (pràcticament a diari). A darrera hi ha milions d’hores de programació per part de programadors i enginyers. Des del meu punt de vista no hi ha tècniques Black Hat SEO que Google no conegui, simplement encara no han sigut capaços de aplicar les modificacions corresponents als seus algorismes. Temps al temps.

Hi ha una tercera categoria anomenada Gray Hat SEO consistent en d’alguna manera “posar a prova” les directrius de Google, sense arribar a trencar-les.

SEO tècnic versus SEO enfocat al màrqueting

El SEO tècnic faria referència a tots aquells factors que tenen a veure en com està fet un lloc web i quines millores es poden aplicar. En aquest grup entrarien per exemple els codis de programació com l’HTML, CSS, Javascript, PHP etc. o l’aplicació de recomanacions per millorar la velocitat de càrrega.

Existeix un SEO més enfocat a aspectes de màrqueting que analitza per exemple per quines paraules clau ens convé posicionar, com interactua l’usuari dins del nostre lloc web o l’anàlisi de la competència.

Quina diferència hi ha entre una pàgina web i un lloc web?

Abans de continuar un petit aclariment: Com pots veure a vegades em refereixo a “pàgines web” i altres vegades a “llocs web”. Tenint en compte que en català pràcticament sempre utilitzem l’expressió “pàgina web”, és important remarcar que en realitat es tracta de dues coses diferents:

Un lloc web (website) correspon al conjunt de totes les pàgines web. Per exemple lavanguardia.com seria un lloc web amb milions de pàgines web.

Perquè és important el SEO per la teva empresa?

Suposem que ja disposes d’un lloc web; com arriben els teus clients? Potser arriben directament escrivint la URL al navegador, o a traves de xarxes socials, o clicant en enllaços a en altres pàgines web. Tot això no són res més que canals vàlids a partir del quals els teus usuaris et visiten.

Google no és res més que un canal d’adquisició de tràfic. Això si, amb una particularitat: Per molt que Google t’hagi trobat, rastrejat, indexat i determini per quines cerques ets rellevant, si la teva pàgina web no està situada entre les deu primeres, és com si no existissis.

I encara més: Si la teva pàgina no està situada entre les 5 primeres per una determinada paraula clau, tens molt poques possibilitats de que els teus potencials clients et trobin.

Fixa’t en la taula següent. Està feta a partir de resultats reals d’un lloc web:

Què és el SEO? Taula on es mostra la relació entre el CTR i la posició d'un resultat a la SERP de Google

Interpreta’l de la manera següent:

La conclusió és clara oi?: si la URL elmeudomini.cat/pagina-mal-posicionada, hagués aparegut a la primera posició de la pàgina de resultats de Google hagués pogut rebre fins a 23.000 visites. Gairebé 20 vegades més!

Et recomano també la lectura d’aquest article de SISTRIX, on han fet un estudi de les possibilitats de que un usuari cliqui en un resultat concret en funció de la seva posició a la SERP de Google

Així doncs, si vols que el teu lloc web sigui un canal efectiu per captar clients, posa un consultor SEO a la teva vida!

Quines són les eines de posicionament orgànic més utilitzades?

Per treballar el posicionament en cercadors d’un lloc web s’utilitzen programes informàtics que t’ajuden a recopilar i analitzar la informació necessària per esbrinar quines accions es podrien dur a terme per millorar el posicionament orgànic.

Actualment n’hi ha desenes i l’ús d’una o altra depèn de què es vol analitzar i també cal dir-ho del pressupost del que disposem (algunes són realment cares).

Algunes de les que jo més utilitzo són: Screaming Frog, Google Analytics, Google Search Console, SISTRIX, Excel, SEO Yoast, SerpWoo, etc.

Quins serveis es poden contractar a nivell SEO?

Depenen de cada cas pots contractar diferents serveis. Tot dependrà de la teva situació inicial, les teves necessitats i expectatives, les característiques del teu lloc web i evidentment del teu pressupost.

Si m’hagués de decantar per un servei seria l’auditoria SEO On-Page, que no és res més que un anàlisi de la teva situació actual seguit de tota una seria de recomanacions a aplicar per escalar posicions a Google.

En tot cas alguns dels serveis que es contracten més sovint són els següents:

El SEO no funciona

Sovint he sentit a dir que el SEO ha mort, que no serveix o que la seva aplicació dona com a resultat textos i continguts “infumables” on les paraules clau es repeteixen de manera insistent i artificial.

Hem de tenir en compte també que Google intenta personalitzar els resultats de cerca que ofereix a cada usuari concret i dóna cada vegada més importància a factors de posicionament fora (o gairebé fora) del nostre control directe.

Alguns dels aspectes que Google utilitza per personalitzar els resultats de cerca són els següents:

Hi ha un tipus de SEO enfocat més en explotar les debilitat del buscador que cada vegada ofereix menys resultats. És per això que quan parlo de SEO em centro principalment en l’usuari, en oferir contingut de qualitat, una estructura web adequada, en la usabilitat, el rendiment (WPO), entre molts altres factors que sabem que són imprescindibles per assolir bones posicions a la pàgina de resultats de Google.

Posa’t en contacte amb mi

Em dic Francesc Dalmàs i treballo com consultor en màrqueting online. Si necessites un  consultor SEO que t’ajudi a millor el posicionament del teu lloc web o un consultor SEM  per dur a terme campanyes publicitàries a Google Adwords, posa’t en contacte amb mi i et respondré el més aviat possible:

Informa’t sense compromís

617379269

Articles que et podrien interessar

Recursos externs

T’agradaria saber-ne més? A continuació et deixo alguns enllaços a pàgines web que et podrien interessar: