Què és el link building?

Consulta la versión en español: ¿Qué es el link building?

Publicat: per Francesc Dalmàs
Última actualització:

Què és el link building?

El link building (en català “construcció d’enllaços”) és una estratègia de posicionament en cercadors consistent en aconseguir enllaços de pàgines web externes. És una de les principals estratègies de SEO Off-Page (conjunt de tècniques SEO que busquen optimitzar el posicionament web tocant aspectes “externs” al nostre site).

Si estàs interessat en dur a terme una estratègia de link building, a continuació t’explico tot el que hauries de tenir en compte:

Per què serveix una estratègia de link building?

Ens interessa realitzar una estratègia de link building per tres raons diferents:

No es tracta només de rebre enllaços externs de qualsevol manera. En una estratègia de link building s’intenta rebre enllaços de pàgines relacionades amb la nostra temàtica, amb anchor text adequats, que apuntin a les pàgines web dins del nostre sites que més ens interessin, entre molts altres factors.

En les directrius de Google aquest indica que un lloc web ha de rebre enllaços entrants de forma natural, és dir, que no hem de dur a terme una estratègia de link building. És per aquesta raó que si la duem a terme amb la intenció de millorar el posicionament s’ha d’anar en compte de com ho fem.

Què és un backlink?

Un backlink és el terme anglès que s’utilitza en SEO per definir un enllaç entrant o extern, és a dir, un enllaç que apunta a una pàgina web nostra i que prové d’una pàgina web externa.

Per exemple, tots els enllaços dintre del domini ara.cat que apuntin a una de les meves pàgines dins de francescdalmas.com serien backlinks o enllaços externs.

Què és l’anchor text?

L’anchor text d’un enllaç és un terme anglès que s’utilitza molt en SEO i que fa referència al text de l’enllaç al qual és clica.

Per exemple: El següent text és un enllaç que apunta a la pàgina d’inici del meu site :

Francesc Dalmàs Consultor Adwords

En aquest cas el text subratllat negre on cliques seria l’anchor text de l’enllaç. Així de fàcil!

Què vol dir follow i nofollow?

Els enllaços es poden dividir en dues categories: els que són follow i els que són nofollow.

Els enllaços follow són aquells que Google troba, segueix i que transmeten link juice. Per contra quan Google es troba un enllaç nofollow que apunta a un altre domini no el segueix i no transmet link juice.

Els elements follow i nofollow són en realitat un invent de Google. Des del punt de vista de l’usuari no impliquen cap diferència i només té sentit tenir-los en compte des d’una perspectiva de millora SEO.

No et preocupis gaire per aquesta diferència, excepte en els casos en el quals estiguis pagant per un enllaç. En aquest cas demana que sigui del tipus follow.

Què és el link juice?

El link juice és un terme anglès que en SEO fa referència a la autoritat que una pàgina web determinada traspassa a una altra pàgina web a la qual enllaça.

Com que es tracte d’un terme una mica confús t’ho explicaré amb un exemple:

Partim del principi que un enllaç no és res més que una recomanació que algú fa. Suposem que ets un crític gastronòmic reconegut i algú et demana que li aconsellis un bon restaurant. Si dels centenars de restaurants que coneixes només en recomanes (enllaces) un, el que estàs fent és traspassar una quantitat enorme d’autoritat (link juice) a aquest restaurant concret.

Ara suposem però, que al teu interlocutor li dones una llista amb 100 restaurants. Quin és el valor de la teva recomanació (enllaços) en aquest cas? Cap oi? Dóna la sensació que recomanes qualsevol restaurant sense cap mena de criteri. En aquest cas l’autoritat que traspasses (link juice) a cada restaurant (enllaç) és mínima.

El motors de cerca com Google utilitzen aquest principi (i altres) per valorar i posicionar una pàgina web a partir dels enllaços que rep.

Conclusió: Evita enllaços de pàgines web que enllacen a qualsevol i intenta obtenir enllaços en exclusiu.

Què és Penguin?

Penguin és una de les grans actualitzacions que Google ha realitzat del seu algoritme. Va ser publicat a l’abril de l’any 2012 amb l’objectiu de detectar pàgines web que se saltaven les directrius que Google marca pel que fa als backlinks (llocs web que aplicaven tècniques de Black Hat SEO).

Com sabràs (i si no ho saps t’ho explico ara) Google utilitza un algorisme (o programa informàtic) per determinar la rellevància d’una pàgina web per una determinada paraula clau. D’aquesta manera Google decideix quina pàgina web és més important i la posa en la primera posició, i així successivament.

Aquest algorisme no és més que un programa informàtic que s’actualitza (es millora) i s’ajusta centenars de vegades cada any, el que provoca canvis en el posicionament de les pàgines web.

De tant en tant Google fa “grans canvis” o actualitzacions del seu algorisme, i ha agafat la costum de posar noms d’animals a aquestes modificacions. Penguin és un d’aquests grans canvis.

La conseqüència de la publicació de Penguin van ser canvis importants en el posicionament de moltes pàgines web. Si el teu lloc web és va veure penalitzat per Penguin és una cosa que podem veure ràpidament.

10 coses que hauries de saber sobre una estratègia de link building

Els deu punts que t’exposo a continuació són vàlid si el que vols és posicionar millor la teva web a partir d’una estratègia de link building :

Posa’t en contacte amb mi

Em dic Francesc Dalmàs i treballo com consultor en màrqueting online. Si necessites un  consultor SEO que t’ajudi a millor el posicionament del teu lloc web o un consultor SEM  per dur a terme campanyes publicitàries a Google Adwords, posa’t en contacte amb mi i et respondré el més aviat possible:

Informa’t sense compromís

617379269

Articles que et podrien interessar