Canals de captació de tràfic web

Consulta la versión en español: Canales de captación de tráfico web

Publicat: per Francesc Dalmàs
Última actualització:

T’has preguntat alguna vegada com arriben els usuaris a la teva web? Quan parlem de màrqueting digital ens referim sovint als diferents “canals” d’entrada de visitants al nostre site. Els canals de captació de tràfic son un element bàsic dins de l’analítica web ja que ens ajuden a entendre i ens donen una informació molt valuosa sobre quin és el comportament de l’usuari dins de les nostres pàgines web.

Com a consultor en posicionament web m’he especialitzat en la captació de tràfic orgànic (SEO); a continuació t’explico quins canals d’adquisició existeixen i perquè considero que el SEO és una de les estratègies més importants alhora d’adquirir tràfic.

Què és un canal de captació de tràfic web?

Canals de captació de tràfic web

Un canal de captació de tràfic web és la manera que ha utilitzat un usuari per arribar al nostre lloc web i ve determinat per on estava l’usuari en el moment abans d’entrar al teu lloc web.

Vist des d’una altra perspectiva un canal de captació de tràfic és una manera de segmentar els nostres lectors en un grup homogeni amb l’objectiu de poder esbrinar el seu comportament.

Què no és un canal de captació de tràfic?

Un canal de captació de tràfic no té res a veure amb l’origen geogràfic de l’usuari, el tipus de dispositiu que utilitza per connectar-se, l’idioma en el qual està configurat el seu navegador o les seves característiques personals, el tipus de contingut que llegeix o l’hora o el dia en el quals és més actiu. En realitat aquests aspectes serien altres maneres de segmentar als nostres usuaris i no ho tractarem en aquest article.

Com puc saber quins són els canals que m’aporten més tràfic?

L’analítica web és una branca dins del màrqueting online que estudia el comportament dels usuaris. Entre moltes altres coses t’ajuda a saber com entren els usuaris al teu lloc web.

Si encara no tens instal·lat cap software d’analítica al teu lloc web et recomano que ho facis el més aviat possible.

Actualment l’eina d’analítica web més usada és Google Analytics. És gratuïta, fàcil d’instal·lar i extremadament potent. Si ets al·lèrgic al monopoli de Google et recomano instal·lar Matomo, que ofereix unes prestacions semblants i és open source.

Perquè és important saber quins canals de tràfic existeixen?

Una funció bàsica dins de l’analítica web és segmentar els nostres usuaris en grups el més homogenis possible per tal de determinar quins converteixen millor. Així doncs, el més important no és saber quins canals existeixen (al cap i a la fi per totes les webs els canals són els mateixos), sinó conèixer el rendiment de cada un.

També has de tenir en compte que segons el tipus de contingut que vulguis publicar hi ha canals que són més idonis que d’altres i que els usuaris que visiten un lloc web es comporten d’una manera diferent, si han arribat a partir d’una cerca a Google o clicant en un enllaç d’una campanya d’email màrqueting, per exemple.

Quines són els principals canals de captació de tràfic?

Des de la perspectiva de com arriba un usuari al teu lloc web, (tot i que hi pot haver diferents classificacions) en general podem considerar els següents canals de captació de tràfic:

Tres aspectes importants a tenir en compte sobre els canals de captació de tràfic

A continuació trobaràs una explicació dels diferents canals que hi ha, les seves característiques, avantatges, desavantatges i una recomanació personal:

Col·loca la teva web a les primeres posicions de Google. Informa’t sense compromís

Contacte Francesc Dalmàs

Tràfic orgànic

El tràfic orgànic el constitueixen tots aquells usuaris que arriben a la teva pàgina a través de cercadors. Normalment això és sinònim de Google que acapara a Europa fins el 90% del mercat. Tot i això hi ha altres cercadors que ens poden aportar tràfic com són Bing, Yahoo o DuckDuckGo. Si el teu mercat està a Rússia o Xina, recorda que Yandex i Baidu son respectivament líders de mercat en aquests països.

El canal orgànic es treballa a partir d’una correcta estratègia de posicionament en cercadors o SEO. És una estratègia que t’aportarà tràfic constant a mig i llarg termini i només apareixen pics de tràfic en els casos en el quals ofereixes productes o serveis molt estacionals (per ex: “regals dia de la mare” o “hotel davant pista esqui Andorra”).

Hi ha moltes maneres d’enfocar una estratègia SEO, però una de les més importants i que sempre s’hauria de tenir en compte consisteix en millorar la qualitat del teu lloc web a nivell intern, el que es coneix com SEO On-Page.

Avantatges principal

Desavantatges principals

Fes del SEO la teva primera estratègia de captació de tràfic. Serà la base sobre la qual es sustentaran les altres.

Tràfic de xarxes socials

El formen aquells visitants que arriben a través d’enllaços publicats en xarxes socials. El tràfic provinent de xarxes socials es treballa a partir d’una correcte estratègia de social media. És una estratègia que t’aportarà tràfic en funció de la comunitat que siguis capaç de crear al teu voltant.

Tingues en compte que quan parlem de xarxes socials incloem les més conegudes com són Facebook o Twitter però també d’altres com Google +, Snapchat o LinkedIn. En aquest grup també hi entren entorns que podríem no considerar com xarxes socials en un primer moment com ara WhatsApp o Tripadvisor.

Avantatges principal

Desavantatges principals

No et precipitis, crea un perfil clar i identificable, tingues clar qui és el teu públic objectiu i en quines xarxes socials està, no vulguis estar a totes.

Tràfic directe

El tràfic directe el constitueixen aquells usuaris que ja coneixen el nostre lloc i que introdueixen la URL directament al navegador. Aquí també hi podríem incloure aquells usuaris que introdueixen la nostra marca en un cercador.

Siguem sincers a mi el SEO em posa com una moto, però si hagués de triar un canal d’adquisició de tràfic em quedaria amb el tràfic directe. L’usuari ja et coneix, tecleja directament el teu domini al navegador i et visiten.

A mi m’agrada incloure en aquest grup les cerques de marca de Google. Per exemple si busques “anna dalmas fotògrafa” no estàs buscant una fotògrafa qualsevol, sinó que el que vols és anar directament a la pàgina personal d’una de les millors fotògrafes que existeixen actualment: annadalmas.com.

Sabies que el SEO té una influència directe alhora d’aconseguir tràfic directe? Una branca del SEO tracte de determinar què busquen els teus usuaris, per tal de poder-los oferir el contingut més adequat i fer que aquest guanyi visibilitat. Una estratègia perfecte per construir la teva imatge de marca i aconseguir en el futur visites directes.

Avantatges principals

Desavantatges principals

Promociona la teva pàgina web off line, intenta interactuar amb el teu client en la teva pròpia pàgina web, crea una marca identificable i diferenciable. Tingues paciència, crear una marca vol temps.

Tràfic de publicitat

Aquest grup inclou principalment el tràfic provinent d’anuncis que hagis creat a la xarxa de cerca o de display de Google. Si no saps com funciona t’ho explico en tres frases: Google disposa d’una plataforma per fer anuncis anomenada Google Adwords. En ella pots publicar anuncis que apuntin al teu site. N’hi ha dos tipus (principalment): Xarxa de de Cerca de Google (els anuncis de text que veus a la SERP) i Xarxa de Display de Google (els anuncis tipus baner que veus en moltes pàgines web).

El que diré a continuació no agradarà a més d’un: Sovint anunciar-se a Google és com el sexe de pagament, el que no aconsegueixes d’una forma natural (posicionar-te) intentes obtenir-ho pagant. El meu punt de vista és que la publicitat a Google no pot constituir una forma per obtenir visites a llarg termini (excepte si tens molts molts diners). A part hauria d’anar presidida (gairebé sempre) d’una campanya SEO.

Per cert sabies que una estratègia SEO farà que les teves campanyes de Google Adwords siguin més econòmiques? Aquí t’ho explico:

Principals avantatges

Principals desavantatges

Jugar amb Google Adwords et pot portar molts disgustos, deixa-ho en mans d’un professional. Utilitza’l per promocionar continguts que necessitin tràfic a curt termini, no permetis que es converteixi en la teva principal font de tràfic.

Tràfic d’email màrqueting

Aquest és el tràfic que s’obté quan un usuari clica en un enllaç col·locat dins l‘email que li hem enviat. Aquest canal té una singularitat important: Requereix captar, guardar i gestionar dades personals, per la qual cosa t’hauràs de sotmetre a la legislació corresponent si vols evitar algun disgust en el futur.

També tingues en compte que és important disposar d’una bona estratègia. Conèixer bé els teus usuaris, què els hi enviaràs, què els hi oferiràs, el disseny de l’email, quan l’enviaràs, etc. Com més segmentada sigui la teva base de dades i més personalitzat sigui el teu email, més possibilitats tens d’aconseguir els teus objectius.

Principals avantatges

Principals desavantatges

Si vols saber quins aspectes legals hauries de tenir en compte et recomano la lectura d’aquest super article: Normativa sobre email màrqueting.

Compleix la normativa vigent, crea emails segmentats per tipologia d’usuari.

Tràfic de referral

Referral el constitueixen usuaris que han clicat en enllaços situats en altres pàgines web i que apunten a alguna de les nostres pàgines web. Pot semblar simple i en realitat ho és, però suposa ni més ni menys que una de les bases de la web. No deixa de ser un “motivo de orgullo y satisfacción” que t’enllacin, al cap i a la fi no és ni més ni menys que l’equivalent a una recomanació en el món offline.

El referral amaga un secret inconfessable: per una banda representa per si sol un canal de captació de tràfic i alhora una estratègia de posicionament SEO Off-Page anomenada Link Building. Si senyor, com més enllaços obtinguis millor serà el teu posicionament en cercadors.

Així doncs amb una estratègia referral obtenim un doble benefici: per una banda visitants que estan molt interessats en el que ofereixes (al cap i a la fi, per això cliquen en el teu enllaç) i per altra banda millora el teu posicionament.

Principals avantatges

Principals desavantatges

Fuig d’ofertes que et prometen un gran número d’enllaços, evita estratègies d’enllaços creuats (jo t’enllaço a tu, tu m’enllaces a mi) i controla qui t’està enllaçant.

Tràfic d’afiliació

Aquest grup inclou usuaris que arriben al nostre lloc web a través d’enllaços situats en altres pàgines web. La diferència amb el referral recau en el fet que aquests enllaços són de pagament. És a dir, la persona que ens enllaça rep d’alguna manera o altra una compensació econòmica per publicar alguna cosa sobre nosaltres i / o enllaçar-nos.

El tràfic provinent d’afiliació és potser un dels més desconeguts. Tal i com t’he comentat abans hi pot haver diferents maneres de classificar el tràfic que rep la teva web. A mi m’agrada incloure en aquesta categoria tot el contingut que existeix a la xarxa, que incorpora un enllaç cap a la nostra web i pel qual hem pagat però que no són anuncis pròpiament dit.

Suposa per exemple que pagues a un lloc web perquè promocioni la teva web. Els usuaris cliquen en un enllaç que apunta a una de les teves pàgines web, on l’usuari acaba adquirint un producte o servei. Tu com a venedor pagaràs una comissió al lloc web per la venda realitzada.

Els exemples i models de afiliació són infinits i només depenen de la imaginació de les parts implicades, vet aquí alguns exemples:

Principals avantatges

Principals desavantatges

Utilitza models d’afiliació en els quals només paguis per venda realitzada. Crea una estratègia de inbound màrqueting i publica contingut en webs externes que t’aporti tràfic de manera contínua. Això millorarà la teva imatge de marca i el teu posicionament en buscadors.

Perquè el SEO hauria ser el primer canal d’adquisició que hauries de tenir en compte?

El SEO és un dels primers aspectes que hauries de tenir en compte alhora de promocionar el teu site. Al cap hi ha la fi, per molt que els usuaris arribin al teu site si aquest és lent, presenta problemes d’usabilitat, no s’adapta a dispositius mòbils, no presenta una estructura correcte o no ofereix la informació que l’usuari espera, és possible que aquest acabi marxant.

En realitat, si no fas una bona estratègia SEO et veuràs obligat a acabar passant per caixa i promocionant canals alternatius si vols aconseguir visites.

Un bon posicionament farà disminuir la dependència d’altres canals, t’aportarà un flux constant de visites al llarg del temps sense haver d’invertir diners i et situarà en una posició de força davant dels teus intermediaris.

Posa’t en contacte amb mi

Em dic Francesc Dalmàs i treballo com consultor en màrqueting online. Si necessites un  consultor SEO que t’ajudi a millor el posicionament del teu lloc web o un consultor SEM  per dur a terme campanyes publicitàries a Google Adwords, posa’t en contacte amb mi i et respondré el més aviat possible:

Informa’t sense compromís

617379269

Articles que et podrien interessar

Recursos externs

Si en vols saber una mica més a continuació et passo alguns enllaços que segur que t’interessaran: